Szüreti kalandok

A lankákon napérlelte dundi szőlőszemek mosolyognak ránk, a szelíd őszi Nap sugarai melengetik bőrünket, a pincékben pedig nemsokára megszületik az egész évi munka zamatos gyümölcse, az újbor.

Kezdődik az őszi betakarítás, a színpompás forgatag. A szőlősorok között kendők libbenek meg, puttonyok tűnnek fel, a prés édes mustot ont magából, az aranyló őszben vidám szüreti mulatságok dallamai szállnak.

A Bakony és Balaton vidékének igazi ékköve a Somló, melyre fodros, tarka levelekkel díszített szőlősorok kúsznak fel. Már önmagában a látványért érdemes ellátogatni ide. Ha pedig megkóstoljuk a pincék mélyén megbúvó hordók kincseit, egészen biztos, hogy viszünk majd haza is egy-egy palackkal az ízletes somlóiból. A helyi pincék megannyi izgalmas borral hívogatnak, melyek csak arra várnak, hogy egy jóízű beszélgetés mellett megfejtsük titkaikat.

Ne hagyjuk ki a somlói juhfarkat, melyet sokan az izgalmas nászéjszakák bora néven ismerhetnek! A vulkanikus talajon cseperedett szőlőtövek bora tűzpiros pozsgákat varázsol majd az arcunkra.

A borok mellett gyöngyöző pezsgőket is kóstolhatunk, melyek kitartó munkáról és szakértelemről tanúskodnak. A királyok itala a pajkos buborékok játékával és mámorító ízélménnyel kápráztat el minket.

Összegyűjtöttük azokat a pincészeteket, ahol tárt karokkal várják azokat, akik szeretnék megismerni a somlói borok csodáját.

Keljünk útra a szüreti időszakban, fedezzük fel a csodás tájakat, és élvezzük a lankák nemes nedűit!